حسابرسی محتوا چیست؟ | 5 توصیه برای انجام حسابرسی محتوا
حسابرسی محتوا (Content Audit) گردآوری و تحلیل محتوای تولید شده و منتشر شدهی شما بر اساس مجموعهای از معیارهای مشخص است. محتواهایی که معمولاً مورد حسابرسی قرار میگیرند طیف وسیع محتوای سایت، محتوای لندینگ پیج، محتوای بلاگ، محتوای مرکز آموزش، صفحات راهنما، وبینارها، ویدئوها، پادکستها و … را شامل میشوند.
این محتواها را میتوان با توجه به نیازها و اهداف در بازههای زمانی خاص انتخاب و حسابرسی کرد. مواردی که در حسابرسی مورد بررسی قرار میگیرند به صورت کلی هر آن چیزی را شامل میشوند که در دیدرس مخاطبان و کاربران قرار میگیرند. به طور خلاصه در حسابرسی محتوا محدودیت و مرزی وجود ندارد و هر جزییات و هر نکتهای میتواند به اشکال مختلف مورد ارزیابی و بررسی قرار بگیرد.
چرا باید محتوای خود را حسابرسی کنیم؟
با اینکه در بسیاری از مواقع امر حسابرسی محتوا میتواند زمانبر باشد اما در تولید محتوای با کیفیت و طراحی یک استراتژی محتوای سطح اول، ساخت برند و بهبود عملکرد کلی هر کسب و کاری ضروری است. بگذارید کمی جزییتر به این مسئله بپردازیم.
- اثرگذاری در استراتژی بازاریابی محتوا
به منظور آنکه هماهنگ با برنامهریزیهای استراتژی محتوای خود پیش بروید، نیاز به گزارشهای مستمر از وضعیت عملکرد محتوای خود دارید؛ حسابرسی محتوا به شما این فرصت را میدهد که همواره چشمانداز بزرگی را پیش روی خود داشته باشید و در هر گام اصلاحات لازم را در استراتژی خود ایجاد کنید.
اطلاعاتی که هنگام حسابرسی محتوا گردآوری میکنید در بهبود سئو، کشف نقاط ضعف و قوت، یافتن ایدههای نو، درک بهتر پرسونای خریدار و مخاطبان، شناسایی تهدیدها و فرصتها به شما کمک خواهد کرد.
- اثرگذاری در ساخت برند و شهرت کسب و کار
هر محتوایی که تولید و منتشر میکنید، تصویری را در ذهن مخاطب شکل میدهد. آیا میخواهید تصویری که ارائه میدهید تصویر برندی باشد که از زمان عقب افتاده و نسبت به محیط بیتفاوت است؟ طبیعتاً جوابتان منفی است. صنعت، محصولات، خدمات و برند شما پیوسته در حال رشد و تکامل است و از همین رو باید همواره همگام با زمان و تغییرات پیش بروید.
حسابرسی محتوا به شما کمک میکند تا لحن و تصویرسازیهایتان هماهنگ با ترندها، محتوایتان دقیق و حضورتان در فضای وب اثرگذار باشد. یکی از بخشهای حسابرسی شما میتواند مقایسهی خودتان با دیگر برندها باشد تا از ترندهای صنعت و کسب و کار خود عقب نمانید.
- بهبود خروجی سازمان
حسابرسیهای جامع محتوا به این منظور صورت میگیرند که یک بایگانی کامل از محتواهای کسب و کار و برندتان در اختیار داشته باشید؛ و یک بایگانی کامل و مشترک بین اعضای مختلف تیم یک امتیاز بزرگ است.
زمانی که تیمهای مختلف یک سازمان به یک بایگانی دسترسی داشته باشند، به راحتی میتوانند ایدهها و برنامههای خود را بروزرسانی کنند و با این کار علاوه بر بهبود محتوای تولیدی در زمان خود و منابع سازمان نیز صرفهجویی کنند.
یکی دیگر از امتیازات داشتن یک بایگانی محتوا این است که کار اعضای جدید تیم برای هماهنگی با دیگر اعضا را بسیار راحت میکند و به آن سرعت میبخشد.
در حسابرسی محتوا چه مواردی باید بررسی شوند؟
حسابرسیهای محتوا میتوانند اهداف بسیار متعددی داشته باشند و از این رو هیچ فهرست قطعی و ثابتی از مواردی که باید مورد ارزیابی و حسابرسی قرار بگیرند وجود ندارد. در ادامه اما فهرستی جامع از اطلاعات را گردآوری کردهایم که با توجه به نیازها و اهدافتان میتوانند در گزارشهای حسابرسی سازمان شما قرار بگیرند.
- چک لیست حسابرسیِ اطلاعاتیِ محتوا
دادههای اطلاعاتی همهی ویژگیهای اساسی هر محتوا را نشان میدهد. برخی از این دادهها باید به صورت دستی گردآوری شوند اما برخی پلاگینها و ابزارها نیز میتوانند به استخراج این دادهها کمک کنند.
- خلاصهنویسی
- تیتر و عنوان
- متاتگ
- متادیسکریپشن
- تاریخ انتشار
- تاریخ آخرین ویرایش
- پشتیبانی از محصول یا خدمات
- URL
- محل انتشار
- کلمات کلیدی
- تعداد کلمات
- تعداد اشتراکگذاری
- چک لیست حسابرسیِ کیفیِ محتوا
اطلاعات کیفی به صورت دستر گردآوری میشوند که میتواند امری زمانبر باشد اما در کیفیت محتوایی که تولید میشوند نقشی غیر قابل انکار دارد.
- تصاویر
- تصاویر یا لینکهای خراب
- لحن
- زبان
- فرمها
- کامنتها
- پیشنهادها
- خوانایی
- نگارش
- دقت/تازگی
- رقبا
- ایدههای بهبود
- چک لیست حسابرسیِ کَمّیِ محتوا
اعداد به شما تصویری شفاف از واقعیت میدهند و کمک میکنند با اهداف قابل اندازهگیری تعیین کنید با شاخصهای کلیدی عملکرد (KPIs) آنها را ردیابی کنید. این بخش از حسابرسی همچنین برای بررسی سلامت و عملکرد سایت نیز ضروری است.
- بازدید ارگانیک
- نرخ پرش
- لینکهای داخلی
- لینک خارجی
- سایتهایی که لینک دادهاند
- حجم / سختی کلمات کلیدی
- سرعت بارگذاری صفحه
- میانگین جایگاه
- زمان در صفحه
- تبدیلها
- نرخ تبدیل
- نرخ پرش
- نرخ خروج
- اندازه تصاویر
چطور یک حسابرسی محتوای مفید داشته باشیم؟
در انجام حسابرسی محتوا مراحل قطعی و مشخصی وجود ندارند اما مواردی هستند که میتوانند راهنمای خوبی برای شروع به کار باشند. در ادامه به پنج مورد آن میپردازیم.
1. هدف شفافی داشته باشید.
شاید این مورد بدیهی به نظر بیاید اما حسابرسی محتوا به سرعت میتواند تبدیل به یک سیاهچاله شود. معیارها و نکات بسیاری هستند که میتوانند گردآوری شوند و در طول مسیر همواره به معیارها و موارد تازهای برای بررسی بر خواهید خورد. پس هدفی مشخص و شفاف داشته باشید تا تنها اطلاعاتی را جمعآوری کنید که مورد نیاز شماست. اطلاعات و دیتای بیش از حد دید شما را تار و نتیجهگیری را سخت میکند.
2. سازمانیافته عمل کنید.
نیاز به یک صفحه گسترده یا همان اسپردشیت (Spreadsheet) دارید و در این اسپردشیت باید موارد زیر را رعایت کنید.
- سلولهایی که پایان باز دارند (مانند تب توضیحات) را به ویژه در حسابرسیهای جامع به حداقل برسانید تا کار خود برای سازماندهی و ارزیابی را آسان کنید.
- اگر گزینههای متعددی برای موارد مورد بررسی وجود دارند (برای مثال مانند حذف، ویرایش، بازنگری، …) از یک فهرست کشویی (Drop-Down List) استفاده کنید.
- رنگبندی در اسپردشیتهایی که فرمتها و انواع مختلفی وجود دارد بسیار راهگشاست.
3. فرمت مشخصی داشته باشید.
شیوههای مختلفی برای شکلدهی برای حسابرسی محتوایتان وجود دارد اما به طور کلی یک اسپردشیت شامل اطلاعاتی اساسی و عملی که برای هر مورد محتوا (بر اساس اهداف) صورت بگیرد.
4. از ابزارها کمک بگیرید.
ابزارهای بسیار زیادی هستند که دیجیتال مارکترها و تولیدکنندههای محتوا به صورت روزانه از آنها استفاده میکنند و از عمدهی این ابزارها برای حسابرسی محتوا نیز میتوان استفاده کرد. گوگل آنالیتیکس، گوگل سرچ کنسول، گوگل شیت، افزونهی یوست یا انواع پنلهای آنالیز و تحلیل تنها برخی از این ابزارها هستند.
5. حسابرسی را با گزارشدهی اشتباه نگیرید.
حسابرسی محتوا نباید جای گزارشدهی را بگیرد. حسابرسیها به طور معمول گسترده و جامع هستند و به صورت فصلی یا حتی سالانه انجام میشوند. گزارشدهی مستمر برای اطمینان حاصل کردن از اثرگذاری محتوا ضروری است و نمیتواند جای خود را به حسابرسی محتوا بدهد.
حسابرسی محتوا همچنین انواع مختلفی دارد که در این مطلب به بررسی جزییتر هر یک پرداختهایم. همچنین برای استفاده از تمپلیت رایگان حسابرسی محتوا به این لندینگ پیج سر بزنید.
نکتهی پایانی
حسابرسی محتوا در اطمینان حاصل کردن از دریافت ترافیک، بالا بردن نرخ تعامل و بازگشت سرمایه، تولید محتوای اثرگذار، دریافت بهترین خروجی از هر محتوا و قدرت بخشید به برند امری کلیدی است و باید به بخشی از استراتژی محتوایی سازمان شما بدل شود.
* این محتوا ترجمهای است از: ?How To Perform A Content Audit.